Lilleskolerne - en sammenslutning af frie grundskoler

Folkemøde Bornholm 2016

 

For femte år i træk deltog  Lilleskolernes Sammenslutning i Folkemødet på Bornholm. Et folkemøde hvor der igen var fokus på skole og uddannelse. I år stod vi ikke for nogle arrangementer, men deltog i stedet i diverse debatter. Desværre var mange af disse debatter præget af samme politiske og journalistiske jargon og dramaturgi, som vi kender fra de daglige medier, og derfor kom vi sjældent ned i, hvad det vil sige at lave (lille)skole, hvorfor det er vigtigt og hvilken plads skolen har og skal have i samfundet. Det blik og Lilleskolernes stemme er der i det lys i den grad behov for - også til folkemødet. Vi glæder os til næste år.

 

Folkemøde Bornholm 2015

For fjerde år i træk deltager Lilleskolerne i Folkemødet på Bornholm. Folkemødet giver gode muligheder for at mødes - dette uanset stor eller lille organisation.

Fokus på udkanten og på friheden til at vælge skole

Lilleskolerne er medvært ved to større arrangementer. Torsdag 11. juni kl. 16.00 - 17.00 med fokus på Udkantsdanmark, og lørdag den 13. juni kl. 11.30 - 12.30 med fokus på retten til at vælge skole

Se programmerne herunder:

Luk udkantdanmark - vi gider jo ikke bo der

Torsdag den 11. jun i kl. 16.00 - 17.00 - Nordlandspladsen

Vi flytter til byen. Lokalsamfundene dør, hvis vi ikke gør noget. Men hvad skal vi gøre - gider vi gøre noget, og hvem skal gøre det? Mister vi noget, hvis de forsvinder? Har skolen en særlig rolle for at sikre et godt lokalsamfund? Hvordan ser fremtidens lokalsamfund ud? Hvilke mødesteder er vigtige for at sikre lokalsamfundet? https://kalender.brk.dk/event/user-view/16363?redir=

Arrangementet har en alternativ form. Vi ønsker at involvere alle i teltet i at finde løsninger frem for kun at fokusere på problemerne. Alle i teltet skal derfor være med til at vise, hvad der kan gøre det mere interessant at bo i et lokalsamfund. Det gør vi ved fysisk at flytte os rundt i teltet længere væk fra - eller tættere på - at ville bo i og uden for de store byer. Bevægelsen sker bl.a. på baggrund af indlæg fra deltagere - hvad skal der til for, at lokalsamfundene kan eksistere - skal vi tænke i helt alternative løsninger og samarbejder?

Eventen har fokus på at finde løsninger, der rækker ud over folkemødet.

Moderator: Kresten Schultz Jørgensen.

Arrangører: Dansk Friskoleforening, Efterskoleforeningen, Lilleskolerne, Fælleskassen, Assens Kommune, Tænketanken Sophia, Den frie Lærerskole og DGI.

Må vi være fri?

Lørdag den 13. juni kl. 11.30 - 12.30 - på Politikens scene Gjestgiveren

Temaet er: Vi kan i år fejre 100 års jubilæum for Grundloven af 1915, der (bl.a.) sikrer forældrenes frie ret til at vælge undervisningsform for deres barn. Traditionen er i international sammenhæng unik, hvilket gør Danmark til et foregangsland. Men hvad er stemningen herhjemme, når vi vurderer den frie skoletradition?

Hvorfor tales der sjældent om en fælles grundskole, som kræver fælles investering? Og skal valgfriheden være for alle? Det kræver på den ene side en velfungerende folkeskole og på den anden side, at prisen for at vælge frit er til at betale for almindelige mennesker.

Debatten vil rette fokus på, hvordan friheden har været forvaltet de seneste 100 år, og hvordan fremtidsudsigterne ser ud. Hvordan kan vi sikre, at de frie skoler ikke gradvist kommer til at ligne folkeskolen, men er faglige og pædagogiske alternativer, der kan ses og mærkes af omverden. Kan Danmark rumme mangfoldigheden i grundskolen, og hvad bidrager de frie skoler egentlig med? Er de et reservat for bedrestillede eller et pædagogisk tilvalg? Denne debat vil kredse om forældrenes frihedsgrader, skolernes forpligtelser og evnen til at tåle forskellighed. Deltag i debatten - vi vil gerne høre din mening.

https://kalender.brk.dk/event/user-view/14820?redir=%23eidx_1

Moderator: Jacob Fuglsang

Arrangører: Efterskolerne, Dansk Friskoleforening, Danmarks Privatskoleforening, Lilleskolerne, Private Gymnasiers grundskoler. Desuden lørdag den 13/6 kl. 11.30 - 12.30 med titlen "Må vi være fri?".

Find skoler

59 skoler

Vis skoler på kort

Lilleskolernes Sammenslutning